Vadkörte Vendégház Bernecebaráti - légy a vendégünk, légy az emlékünk

Információk

Információk

Bernecebaráti

A Vadkörte Vendégház a Börzsöny északi részén – talán kevéssé ismert, ám gyönyörű fekvésű – Bernecebarátiban található, Budapesttől 90 kilométerre.

A falu Pest megye legészakibb települése Kemence és Parassapuszta között, Nógrád megyével és Szlovákiával is határos, a Börzsöny egyik jellegzetes hegyi települése. Itt az ember szorosan összenőtt a tájjal, életük legfőbb szabályozója az erdő. Nem véletlen hát, hogy egy időben például a lakosság több mint fele favágó volt.

Az erdők vadbősége kedvelt vadászterületté tette a környéket, de a horgászok és túrázást kedvelők is kellemes időtöltésre lelhetnek.

A települést a Kemence- és a Nagy-völgyi patakok szelik keresztül, a közöttük kiugró dombon megkapaszkodó templom különleges hangulattal ajándékozza meg az ide látogatókat.

Látnivalók Bernecebarátiban:

 

Látnivalók a környéken:

 

Borkóstolás:

Egyedi kérésre borkóstolást szervezünk tradicionális, több mint 100 éves borospincébe.

TÚRA AJÁNLÓ:

 • CSALÁDOKNAK:

  Bernecebaráti – Tólakok – Varjasi-pihenő

  A sárga + turista jelzésen haladva egészen a Hegyhát gerincére kapaszkodhatunk fel. Az útvonal egyszerű, végig járva azonban érdekes történetekkel, helyszínekkel találkozhatunk. Hogyan kerülnek sírok az erdő közepére? Miért állít emléket egy kanásznak fakereszt? Kik használták az erdei legelőket? Meséljünk útközben gyermekeinknek az erdők múltjáról!

  Távolság: 5,2 km

  Szintemelkedés: 309 m

 • ZARÁNDOKOKNAK:

  Bernecebaráti – Deszkáspusztai Mária-barlang

  Deszkáspuszta közelében található az a barlang, melyet a XX. század első felében az egykori deszkáspusztai erdőőri ház lakója Forgács János épített hálából a Szűzanya tiszteletére. A barlangot 2013-ban a Kemencei Erdészet újította fel, és a patakparti szakrális kisemlék mellett erdei pihenőhely is létesült. Az emlékhely a Mária-út mellett található.

  Távolság: 8 km

  Szintemelkedés: 213 m

 • KERÉKPÁROSOKNAK:

  Bernecebaráti – Drégelyvár, a Sisa Pista Tanösvény érintésével

  A Nagy-völgy mentén található emlékhelyeknél és pihenőhelyeknél megpihenve is egy órányi kerékpározással érhető el Bernecebarátiból a Drégelyvár. A várhoz vezető utolsó szakaszt azonban már csak gyalog lehet megtenni! A Betyár-kúttól induló Sisa Pista Tanösvény pedig egy kis kitérővel egy óra alatt bejárható, és az egykori betyár rejtekhelyére vezet öt állomáson keresztül.

  Távolság: 10 km

  Szintemelkedés: 238 m